Tuesday, May 17, 2016

Nyhtökauran haastajia: Hyönteiset, härkäpapu ja sinilupiini.

Tässä Ylen vertailussa nyhtökaura pärjäsi oikein hyvin. Hyönteisten kilohinta, lainsäädäntö ja potentiaalinen ällöttävyys tekevät niistä lähinnä eksoottisen vaihtoehdon.

Syötäväksi kelpaavia hyönteislajeja on maailmassa arviolta useita satoja, jopa tuhansia. Suurin huomio on kuitenkin kiinnittynyt kotisirkkoihin ja jauhomatoihin.
Sirkoissa ja madoissa proteiinia riittää. Esimerkiksi pakastekuivatun buffalomadon proteiinipitoisuus on noin 60 prosenttia eli sadassa grammassa on proteiinia tuon verran. Kuivattujen sirkkojen proteiinipitoisuus on noin 50 prosenttia.
 
Ruuanlaitossa hyönteisiä käytetään useimmiten kuivattuna, sillä tuoreet pilaantuvat nopeasti äyriäisten tapaan. 
Useimmat hyönteiset taipuvat niin makeaan kuin suolaiseen ruokaan. Sirkan maku muistuttaa härkäpapua. Jos sirkat paistaa nuotiolla voissa, maku muistuttaa muikkua. Matojen ja toukkien maku tulee makeissa leivonnaisissa esiin kauramaisena, suolaisissa sienimäisenä.

Härkäpavun kasvattaminen on haastavaa, toki aikanaan se on ollut Suomessa yleinen kasvi, ennenkuin peruna ja herne valtasivat sen paikan. Sinilupiini on suosittu proteiinilähde Hollannissa.

http://yle.fi/uutiset/sirkkoja_suklaaleivokseen_ja_harkapapuja_pihveihin__mista_loytyy_seuraava_nyhtokaura/8888484


Aiheeseen liittyviä linkkejä:

http://unibugs.com/

https://fi.wikipedia.org/wiki/Sinilupiini

https://fi.wikipedia.org/wiki/Härkäpapu_Suomessa

https://www.evira.fi/elintarvikkeet/valmistus-ja-myynti/uuselintarvikkeet/hyonteiset-elintarvikkeina/

No comments:

Post a Comment